Har vi glemt at fejre fødselsdag?
Et tilfældigt kig i de gamle bøger med vores firmas avisudklip afslører, at vi netop har rundet et skarpt hjørne. Lidt af et særsyn i en branche, hvor udviklingen går - og har gået - rigtig stærkt

I går modtog jeg i min indbakke en meddelelse om, at jeg inden udgangen af marts skulle huske at forlænge vores partneraftale med Microsoft, hvis altså vi ønskede en forlængelse. Det mindede mig om, at vi måtte være tæt på vores etårs jubilæum som certificeret partner, og at det dermed var lidt over et år siden, at jeg klargjorde vores program til test hos det uafhængige testfirma Veritest. Mailen fik mig til at tænke på dagene omkring testen, og nogle af de snakke vi havde på gangen, hvoraf flere af dem indeholdt udtalelser i stil med "burde det ikke være os der testede dem?".

I dag slog tanken mig så, at jeg lige måtte tjekke, hvornår Focus IT egentlig opstod, - og minsandten om ikke faktum er, at Focus IT blev stiftet i starten af januar 1967, - og at vi dermed helt har glemt at fejre vores egen 40 års fødselsdag. Nu vil nogen selvfølgelig sige, at vores fødselsdag dateres til 28. juni 2005, - men vi udspringer jo i ånd og udvikling af det gamle Sydfyns Datacentral - hvori både Niels Aage og Per Murholm startede helt tilbage i 1973 - så det må da være helt legalt at kippe engang med flaget.

Faktisk er det lidt spændende sådan at kigge i de gamle bøger med avisudklip, - der jo i sig selv fortæller en hel del om såvel EDB'ens som revisorernes historie. Den første løsning til revisorer blev annonceret i 1969 og byggede på helt nyt udstyr til optisk læsning, - det første af sin art til brug på en af landets datacentraler. Ca. 10 år senere er det tidligere interessentskab blevet til et aktieselskab, og den første løsning til brug ude på revisionskontorerne kunne præsenteres i form af eget udviklet software til den dansk producerede mikro-computer SPC-1.

Per Murholm og Niels Aage husker SPC-1'eren som en god maskine fra Dansk Data Elektronik, der med en clock-frekvens på 2½ MHz og 64 K Ram alligevel var i stand til at danne fundamentet for et flerbruger-revisorsystem. Nogle år senere er IBM imidlertid blevet så store, at de er svære at komme udenom når der skal udvikles systemer, og Sydfyns Datacentral tager PC'en (borddatamaten) fra IBM til sig og udvikler både revisor- og gartnersystem hertil. Prisen for en sådan maskine - en IBM med 128 K Ram, to diskettedrev (pladelagre) og en printer (skriver) - var dengang kr. 74.000,-! I forbindelse med overgangen til PC'er fjernes central i øvrigt fra firmanavnet, så det nu blot lyder: Sydfyns Data A/S.

I 1989 - ca. ti år efter den første løsning til mikro-computeren - offentliggøres DOS-programmet SD Revisor, - et program der bliver en stor succes, og som den dag i dag faktisk har en hel del daglige brugere. Starten af halvfemserne ser derfor lovende ud for Sydfyns Data, og der foretages en del opkøb af diverse IT-firmaer, som dog samlet set ikke tilfører øgede indtægter på bundlinien.

Med udgangspunkt i Microsofts lanceringer af Windows 95 og 98 udgives i 1999 det sidste skud på stammen af revisorsystemer fra firmaet, der i 1998 skifter navn til Focus IT, - i form af IT Revisor for Windows. Dette program har løbende gennemgået en række markante udbygninger, så det i dag tilbyder integrerede redskaber til alle væsentlige arbejdsopgaver i revisorens dagligdag. Som de fleste kunder desuden har bemærket, - ja, så er databasen, der blev lanceret i forbindelse med DOS-programmet i 1989, for nyligt blevet erstattet, med en helt ny generation SQL-database.

Starten af det nye årtusinde bliver et omskifteligt år for Focus IT, idet konsekvensen af de mindre succesfulde opkøb bliver en opsplitning af virksomheden, så der igen satses udelukkende på kerneforretningen med udvikling af software til primært revisorbranchen. I 2003 bliver denne del af forretningen overtaget af Rene Paulsen, og senere - den 28. juni 2005 - overtages firmaet af de medarbejdere, der igennem længere tid har været folkene bag produkterne fra det sydfynske IT-firma, og vores firma er hermed etableret. Med i sortiment er nu også økonomisystemet IT Business, - en afgrænset udgave af IT Revisor til brug for revisors kunder.

Og sådan gik det så til, at jeg sidder her og skriver om en fødselsdag, som vi helt glemte at holde. I skrivende stund har jeg faktisk ikke kunnet opspore den eksakte etableringsdato for det daværende Sydfyns Datacentral, men det må være i dagene mellem den 7. og den 13. januar 1967. - Det vil jeg imidlertid gerne love at finde ud af, - så vi ved, hvornår vi skal holde en af landets første 50 års fødselsdage i IT-branchen.