10 gode fif til effektiv it-drift
Sådan lød en overskrift i Computerworld.dk's nyhedsbrev den 24.maj 2007. Interessant emne, gode råd er altid velkomne. Jeg giver også gerne gode råd - ikke 10 men 4

I teaseren til artiklen stod der blandt andet: Det handler blandt andet om at skrotte den flotte grafik og udnævnelse af en systemguru.
Nærlæsning afslører, at det med grafik ikke handler om at gå tilbage til DOS - men derimod anvendelse af grafik i overvågningssystemer i en global it-installation og i øvrigt er de 9 andre gode fif også glimrende, hvis din virksomhed og din it-afdeling, så ellers har den rette størrelse.

Artiklen er en oversættelse af en amerikansk artikel, der baserer sig på interviews med konsulenter, chefer og direktører i nogle af verdens største selskaber. Det er en glimrende artikel og synspunkterne er rigtige - i deres verden. Læs hele artiklen

Gode fif til effektiv it-drift er et interessant emne og jeg vil her give et par anbefalinger på området:

Kend dine styrker!
Gør op med dig selv hvor meget du selv og/eller dine ansatte kan og vil arbejde med drift og vedligeholdelse. Det er en udbredt misforståelse, at når systemer/hardware en gang er installeret og i drift, så skal der ikke gøres mere ved dem.
It er i dag så kompliceret en størrelse, at selv ikke 'guruer' har den fulde indsigt på alle områder. Selv små fejl og misforståelser i forbindelse med opsætning og installation, kan skabe irriterende problemer i det daglige.

Kend dine leverandører
Ja - det siger sig selv, eller gør det? Stabile leverandører er leverandører, der leverer den ydelse/det hardware/den software du har brug for, når du har brug for det, til den rette pris og har konfigureret det, så det kan bruges. Det er selvfølgeligt meget godt at slå til, når der er et godt tilbud, men hvis det, du nu anskaffer dig, ikke fungerer i din virksomhed, så er det vel ikke et godt tilbud, men bare spildte penge.
Spørg dine leverandører til råds og vær i øvrigt ikke bange for at skifte dem ud, hvis de ikke har de kompetencer, som du har brug for. Sørg også for at komme hele vejen rundt, så du ikke investerer i hardware som software ikke kan udnytte eller omvendt.

Overvej outsourcing
Et fy-ord? Næh, det er en reel mulighed, der kan være med til at gøre hverdagen lidt lettere. Der findes en stribe opgaver, der kan være meget tunge at løfte for de fleste MMV'ere i Danmark. Her tænker jeg blandt andet på drift af post-servere etc., der kræver, at de opdateres og beskyttes, hvis problemer med virus, spam og bare almindelig ydelse skal undgås.

Følg med tiden
Som udviklingen er, vil en nutidig PC afvikle den samme opgave dobbelt så hurtigt som en 2 år gammel PC i samme prisklasse. Er tidsforbruget uden betydning, kan du selvfølgelig bare se bort fra dette, ja det vil sige, det kan du alligevel ikke. Dine programmer vil løbende stille større krav til din hardware, så du kan ligeså godt være forberedt og skifte ud i tide. Det er med garanti det billigste i længden.

For lige at samle op, så handler effektiv it-drift i de fleste MMV'ere egentlig om dialog, selverkendelse og strategi. Hvis it anses for et nødvendigt onde, er der ikke noget, der hedder effektiv it-drift, men derimod en endeløs række af irriterende problemer, der vender tilbage som boomeranger. Hvis it derimod anskues som et strategisk værktøj, der kan løse en stribe trivielle opgaver og samtidig åbne nye muligheder i virksomheden, vil driften af det kunne gøres endog meget effektiv, dog under forudsætning af, at du erkender dine egne styrker, tager dialogen med dine leverandører og er villig til at investere andet end tid i det.